Ankanuitto Valkeakoskella, mitä se tarkoittaa?

Valkeakosken ankanuitto on Valkeakoskelaisten juniorityötä tekevien urheiluseurojen ja yhdistyksien yhteinen projekti ja arpajaiset, jolla kerätään varoja lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen. Ankanuittoa Valkeakoskella aloiteltiin vuonna 2008 ensimmäisen kerran.

Joka vuosi päätetään erikseen, kuinka monta ankka-arpaa myydään. Viranomaislupien saamisen jälkeen tulostamme arpalistat ja niihin tulee jokaiseen myös viranomaisen leimat. Arvat ovat numeroituja 1 eteenpäin (mahdollista aina 10 000 arpaan asti). Arpoja voi ostaa järjestäviltä urheiluseuroilta sekä yhdistyksiltä tai ankanuiton sopimusyrityksistä. Arpojen myynti alkaa suunnilleen maaliskuun aikana ja myynti päättyy, kun arvat ovat myyty loppuun tai kun kello lyö 14:55 vappupäivänä 1.5.

Ostetun arvan numero vastaa keltaisiin kylpyankkoihin kirjoitettuja numeroita. Keltaiset kylpyankat tiputetaan kanavalla Valkeakosken keskustassa putaansillalta tai juurelta vapun päivänä 1.5. yleensä klo 15:00 . Sieltä ankat uivat kohti toista siltaa rakennettua rataa pitkin. Radan päässä odottaa iloinen vastaanottojoukko maaliin pyrkiviä ankkoja. Ankkoja aletaan nostamaan saapumisjärjestyksessä veneeseen ja jokainen ylösnostettu ankka kirjataan heti kirjanpitoon, josta voidaan vielä tarkastaa oikea järjestys. Ankkoja poimitaan sen verran ylös, kun palkintojakin on kilpailussa. Yleensä vastaanottajat ilmoittavat radiopuhelimitse/puhelimitse 5 ensimmäistä voittonumeroa kuuluttajille tai ankanuitosta vastaavalle henkilölle. Nämä voittajat kuulutetaan yleensä jo tapahtumassa. Muut voittajat julkaistaan ensimmäiseksi myöhemmin ankanuiton nettisivuilla. Pääsääntöisesti kaikki voittajat (voittoluettelo) ovat julkaistu jo uittopäivän iltana, mutta olemme varanneet julkaisuun kuitenkin muutamia päiviä.

Tapahtumassa on vuosien varrella myös ollut muita kilpailuja, kuten lasten ankka-sarja ja yritysankkasarja. Lasten sarjassa on ankanuitto lahjoittanut päiväkodeille yms. yhteistyökumppaneille blankot ankat tuunaukseen ja niillä on sitten kilpailtu kanavalla uinnissa omassa sarjassaan. Tällä hetkellä näitä mainittuja sarjoja ei järjestettä.

Yrityssarjassa teimme yhteistyötä paikallisen nuorkauppakamarin kanssa. Myimme yrityksille isoja keltaisia blankkoja ankkoja tuunattavaksi. Näitä upeita luomuksia, joita vuosien varrella olemme nähneet, emme ole uittaneet kanavassa, vaan yritysankoilla on ollut myös numeroidut sijaisankat sitten kilpailemassa uintimestaruudesta. Tämän lisäksi tuunatut yritysankat ovat olleet kaikkien ihailtavana ja äänestettävänä kanavalla ankanuiton teltalla. Tässä on siis ollut kaksi mahdollisuutta yritysankalla sijoittua palkintosijoille.

Vuodesta 2015 olemme myös myyneet pieniä määriä numeroituja vuosiankkoja tapahtumassa, sekä mahdollisesti muita oheistuotteita.

Linkkejä Youtubeen fanien videoihin:

Valkeakosken ankanuitto 2023 >>

Valkeakosken ankanuitto 2022 >>

Valkeakosken ankanuitto, virtuaalinen, 2021 >>

Q&A

Mistä voin adoptoida itselleni arpa-ankan? – Emme myy / anna kilpa-ankkoja. Ankat uivat vain viranomaisen valvonnassa ja sen jälkeen ne järjestetään aina numerojärjestykseen odottamaan uutta vuotta. Ankat toimivat kuin lottopallot arvonnassa.

Voiko teidän kautta ostaa kylpyankkoja? – Emme toimi ankkojen maahantuojana tai edelleen myyjänä. Myymme ainoastaan rajallisen määrän vuosiankkoja, jotka ovat ostettu maahantuojalta/edustajalta ja painatettu vuosiluvulla erillisessä painotalossa. Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy monia kylpyankkojen myyjiä, joten silmäile rohkeasti myyjien sivuja, jos halajat itsellesi ankkakatrasta omaan kylpyammeeseesi.